Menig chocoladeliefhebber zal watertandend door drukkerij Wihabo in Geffen lopen. Dit is de plek waar honderden gepersonaliseerde verpakkingen van Tony’s Chocolonely gedrukt, gevouwen en om de chocolade gewikkeld worden. Tony’s Chocolonely groeide van een kleine klant met vijf gepersonaliseerde wikkels per week uit naar de grootste klant van Wihabo, met zo’n 20.000 wikkels per maand. Het leuke is: de software van Prodist ERP stelt Wihabo in staat om deze groei bij te benen.

Familiebedrijf in hart en nieren

We spreken met Ruud Bosch, directeur van familiebedrijf Wihabo. Samen met zijn broer en vader runt Ruud de drukkerij. Een bedrijf dat ruim dertig jaar geleden is gestart in de garage van een van de twee broers Willy en Hans Bosch. Het bedrijf groeide uit tot een drukkerij met meerdere vestigingen, talloze klanten en een behoorlijk personeelsbestand. In 2008 namen Willy en zijn zoons het bedrijf volledig over en anno 2017 werken er zo’n 40 mensen. De klantenkring van Wihabo varieert van grote bedrijven als Heijmans en Tony’s Chocolonely tot particuliere klanten die een geboortekaartje willen drukken of een scriptie willen inbinden. Zelfs het koninklijk huis heeft de weg naar Wihabo gevonden: de boeken van de Grondwet en Statuten waarop Koning Willem-Alexander zijn eed heeft afgelegd tijdens zijn inhuldiging, zijn door Wihabo gedrukt.

Digitaal drukken en geautomatiseerd afwerken

Ruud vertelt: “We zijn begonnen als een traditionele offset drukkerij die veel afwerkingen in house deed. We zijn altijd meegegaan met de ontwikkelingen in de markt. Toen het digitaal drukken in opmars kwam en onze klanten daar steeds vaker naar vroegen, hebben we in 2006 een HP Indigo drukpers aangeschaft. Het grote verschil tussen offset en digitaal drukken is dat digitale druk veel meer mogelijkheden biedt. Het is sneller, je kunt zowel grote als kleine oplages eenvoudig afdrukken en bovendien veel verder gaan in het personaliseren van oplages.”

In 2015 kocht Wihabo een nieuwe Indigo drukpers aan; de HP Indigo 10000 Digital Press. Een speciale machine waar er maar drie van in heel Nederland zijn. Een daarvan staat bij Wihabo in Geffen. Waar de ‘normale’ Indigo drukpersen tot A3-formaat kunnen drukken, kan de drukpers van Wihabo digitale afdrukken maken tot 53×75 cm.

Stilstand is achteruitgang, vooral en juist in een branche die behoorlijke klappen te verduren heeft gehad. Ruud stelt: “We moeten blijven innoveren en automatiseren. Zo hebben we onlangs een vouw- en plakmachine en een digitale stansmachine aangeschaft. Wij zijn de enige drukkerij in de Benelux die zo’n digitale stansmachine heeft. Het automatiseren van de afwerkmogelijkheden zorgt ervoor dat we nog beter kunnen voldoen aan de wensen van onze klanten. Veel van hen zijn op zoek naar een partner voor gepersonaliseerde en bijzondere grafische producties. Door te investeren in dergelijke machines onderscheiden we ons van onze concullega’s. Sterker nog: voor het specialistische werk kloppen ook zij bij Wihabo aan!”

Automatiseren met ProdistERP

De geschiedenis van Wihabo en Prodist ERP Software gaat al enige tijd terug. In 2001 werd Wihabo klant van Prodist ERP Software. Destijds werd het softwarepakket, dat toen nog Precal heette, alleen gebruikt voor het maken van offertes. Door de jaren heen heeft Wihabo steeds meer bedrijfsprocessen geautomatiseerd en daarin speelde Prodist ERP Software een belangrijke rol.

“Het is prettig dat de mensen van Prodist ERP Software goed naar onze wensen luisteren. Ze denken mee en kijken daarbij ook buiten de kaders. Ze streven ernaar om een zo passend mogelijke oplossing te bieden. Een voorbeeld daarvan is dat het digitaal drukken in eerste instantie nog niet in ProdistERP geïntegreerd was. Bij digitaal drukken ligt de stuksprijs hoger als een klant tien vellen afneemt, dan wanneer diezelfde klant 500 vellen afneemt. Het invoeren van staffelprijzen was destijds nog niet mogelijk in ProdistERP. We hebben onze wensen samen met Steven Janssen verder uitgewerkt, waarna de programmeurs van Prodist ERP Software het ERP-systeem geschikt maakten voor digitaal drukken. Daarbij hebben we een prettige modus van samenwerken gevonden; wij investeren door nieuwe functionaliteiten te testen en feedback te geven en Prodist ERP Software factureert niet ieder ontwikkeluurtje aan ons door. Op die manier hebben we samen modules ontwikkeld die ProdistERP ook bij andere klanten implementeert.”

Van offerte tot factuur en alles daar tussenin

De samenwerking met Prodist ERP Software zorgt ervoor dat Wihabo een standaard oplossing met standaard modules heeft, dat toch voelt als maatwerk. “We hebben al behoorlijk wat modules van ProdistERP geïmplementeerd.”, vertelt Ruud. “Zo kunnen we met de module Frontdesk met Business Components bijvoorbeeld uitgebreide calculaties maken. Ook kunnen klanten zelf een bestelling plaatsen via de eBusiness module, waardoor die bestelling geautomatiseerd in gang wordt gezet.”

“Om bij het voorbeeld van Tony’s Chocolonely te blijven: als er een order binnenkomt van 100 gepersonaliseerde repen Karamel Zeezout, dan krijgen we dat binnen als XML. Deze order lezen we automatisch in ProdistERP in en vervolgens wordt dit bestand als PDF doorgestuurd naar de HP Indigo drukpers. Onze drukpers laat na het digitaal drukken van de gepersonaliseerde wikkels Karamel Zeezout weten hoeveel A3 papier er is gebruikt, waardoor het gebruikte papier automatisch van de voorraad wordt afgeboekt. Bereikt de voorraad de door ons ingestelde minimale ondergrens? Dan krijgen we daar een waarschuwing van in ProdistERP. Moet de bestelling verzonden worden middels DPD? Dan wordt de URL van de DPD-code automatisch teruggekoppeld aan ProdistERP. Het opmaken van de factuur is vervolgens heel eenvoudig, doordat alle gegevens al zijn geregistreerd in ProdistERP.”

Kracht van samenwerken

“De kracht van Prodist ERP Software zit ‘m in het feit dat ze veel koppelingen bieden met andere pakketten. Je moet je bezighouden met datgene waar je goed in bent en de rest aan anderen overlaten.”, meent Ruud. “ProdistERP koppelt met diverse financiële pakketten. Ook is de software voor andere pakketten toegankelijk. Zo kan Enfocus Switch bijvoorbeeld rechtstreeks informatie halen uit de SQL-database van ProdistERP. Dat is voor ons heel belangrijk, want Enfocus Switch zorgt er weer voor dat de doorloop van documenten versnelt en repetitieve handelingen worden geautomatiseerd. Die koppelingen versterken de kracht van ProdistERP.”

Op de vraag welke wensen Ruud heeft voor de toekomst, antwoordt hij treffend: “We zijn nooit klaar met automatiseren. Wihabo blijft bouwen; automatiseren is een standaard onderdeel van ons bedrijfsproces. Als het ene proces geautomatiseerd is, beginnen we alweer met het volgende.”