Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes, orders en facturen

Belangrijk is om in ProdistERP het 9% tarief aan te maken. Pas in geen geval de 6% aan naar 9%, dit heeft consequenties voor de oude offertes, orders en facturen. Lees onderaan dit bericht hoe je zelf het 9% tarief toevoegt aan ProdistERP.

Hoe om te gaan met de overgang van 6% naar 9%.
Als je nu een offerte stuurt, dan moet je in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Het hangt af van wanneer je betaald wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. Je wordt betaald in 2019
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2019. En je wordt betaald in 2019. Je zet nu al 9 procent btw op de offerte, en straks ook op jouw factuur.

2. Je wordt betaald in 2018
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2018 of 2019. En je wordt betaald in 2018. Je zet nu 6 procent btw op de offerte, en straks ook op jouw factuur.

Dit geldt bijvoorbeeld voor concerten of sportevenementen die jouw klanten dit jaar al betalen, maar die pas in 2019 plaatsvinden. Maar ook voor andere diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige schilderklussen en bouwwerkzaamheden aan woningen. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen.

3. Je weet nog niet wanneer je betaald wordt
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2019. Maar, je weet nu nog niet wanneer jouw klant je gaat betalen? Zet dan 6 procent btw op de offerte. En spreek met je klant af dat je dit zal verhogen naar 9 procent btw op de factuur, als hij je pas gaat betalen in 2019. Je kunt dit opnemen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst.

Vanaf 1 januari 2019 moet je 9 procent btw afdragen
Zijn je diensten of producten nu met 6 procent btw belast? Dan wordt dat 9 procent vanaf 1 januari 2019. Bepaal nu al of je de prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. In de aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet je 9 procent btw afdragen.

Bepaal of je de prijzen gaat verhogen
Je particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kun je doorberekenen in de verkoopprijs. Je brutowinst blijft dan gelijk. Je kunt er ook voor kiezen de prijzen gelijk te houden. Dit kan je een concurrentievoordeel opleveren. De brutowinst wordt dan wel lager.

Verhoog je de verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor je zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor jouw diensten of producten.

Waar voeg ik het 9% tarief toe in ProdistERP?
Ga naar [Configuratie] – [Financieel] – [Omzetgroepen]
Maak hier het nieuwe 9%-tarief aan in de omzetgroep waar nu ook de 6% staat. Mocht je een integratie met AFAS hebben dan dien je eerst het nieuwe tarief aan te maken in AFAS (vanaf Profit 9 gaat dit automatisch) en vervolgens hier te selecteren.

Let op:
verandert het product of de dienst van een laag tarief naar het hoge (21%) tarief, dan dien je deze wijzigingen uiteraard wel zelf door te voeren. Dit geldt uiteraard ook van producten of diensten die veranderen van het hoge naar een laag tarief.

Als laatste willen we je informeren dat als je eigen rapporten hebt ontwikkeld waarin je het ‘oude’ tarief hard hebt ingevuld, dan dien je deze uiteraard zelf aan te passen. Mocht je gebruik maken van de standaard rapportages van ProdistERP, dan worden ook deze rapportages automatisch bijgewerkt.

Geef een reactie